Drogen "Spice" har blivit vanligare i länet. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Norrbotten

Drogen "spice" ökar i länet

1:03 min

Den syntetiska drogen Spice har blivit stora affärer för langare i Norrbotten. Förra veckan åtalades en 23-årig man från Boden för att innehaft pulver för att tillverka 15 kilo Spice.

Drogen har funnits i Norrbotten i ett par år men nu har den även börjat tillverkas i länet.

– Vi har under senare år sett en klar ökning av användandet av Spice och vi har även gjort en del förhållandevis stora beslag av just det preparatet. Vi kommer fortsättningsvis också att prioritera just den typen av bekämpning och framförallt att jobba mot nyrekrytering, Anders Danielsson, avdelningschef för brottsutredningar på Polisen i Norrbotten.

I maj gjordes ett beslag av pulver som tillsammans med bland annat aceton som skulle bli till 15 kilo Spice till ett värde av flera hundra tusen kronor. Enligt Anders Danielsson är det mestadels unga använder Spice och det är just under festivaler och andra festligheter som många testar narkotika för första gången.

– Framförallt bland unga för att de finns alltid en risk att de prövar för första gången under dem här sommarmånaderna och därför är det viktigt också att det prioriteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista