1 av 2
Herculseshaveriet. Foto: Roger Wikström
2 av 2
Agne Widholm, statens haverikommission
Kiruna

Minihelikopter söker vrakrester

1:09 min

Vrakrester efter det störtade Herculesplanet finns fortfarande kvar i Kebnekaise och den här veckan återupptas sökandet efter de svarta lådorna. Till sin hjälp har man en radiostyrd helikopter.

 – Den är ändå hyfsat stor, men obemannad och radiostyrd, säger Agne Widholm som leder arbetet i Statens haverikommisson

Vad är fördelen med den?

– Vi kommer närmare, den är billigare och den har bra utrustning för att dokumentera och ta bra bilder, säger Agne Widholm.

En stor del av vrakresterna efter det norska Herculesplanet som störtade in i Kebnekaise i mitten av mars finns alltså kvar på haveriplatsen.

Sökandet avbröts i våras i väntan på att snösmältningen skulle göra sitt för att tina fram fler spillror efter flygplanet.

Om ett par veckor startar sökandet på allvar igen. Polisen kommer också att försöka hitta fler kvarlevor efter de fem personerna i besättningen.

Men redan den här veckan kommer Agne Widholm och ett tiotal andra personer arbeta på haveriplatsen.

– Det vi gör den här veckan är att åka upp och titta hur det ser ut. Det vi letar efter är framför allt de svarta lådorna. Vi ska flyga igenom området och dokumentera och försöka utvärdera det här, säger han.

Alexander Linder

Nyheter P4 Norrbotten
alexander.linder@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista