Foto: Lars Pehrson / SCANPIX
Luleå

Kraftsamling mot nätdrog

Tullverket, polis och åklagare gör nu en kraftsamling i Sverige för att stoppa 5-IT-drogen. Det var polis och åklagare i Luleå som redan i början på juli kontaktade Statens folkhälsoinstitut för att förhöra sig om den nya livsfarliga nätdrogen 5-IT.

Fjorton unga män i Sverige har nu dött av missbruk av nätdrogen under några månaders tid. Drogen som kan inhandlas via internet finns alltså i Norrbotten och upptäcktes tidigt här. Åklagarkammaren i Luleå förhörde sig tidigt om hur drogen kunde klassas.

En vecka efter Folkhälsoinstitutets svar till åklagarkammaren i Luleå började de första uppgifterna om intoxikation med substansen att bli kända.

- Vi får ju information av polisen om de här frågorna, och ser en del hos åklagarmyndigheten. Så det var ett bra samarbete med polisen som gjorde att vi sökte ny upplysning om den nya drogen och hur den kan betraktas enligt lagen, säger åklagaren Linda Strömberg, åklagarkammaren Luleå.

Den nya förstörandelagen är ett år gammal och innebär att en drog kan beslagtas utan att den redan är klassad som narkotika eller hälsofarlig vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista