Foto: Reine Sundkvist/Sveriges Radio.
Norrbotten

Mindre psykvård ger mer jobb för polisen

1:37 min

Minskade resurser för psykiatrin ger merarbete åt polisen. Patienter som skulle behöva vård släpps ut för tidigt och samma personer återkommer ofta i polisens arbete.

Yvonne Olofsson Ranebratt är verksamhetschef på vuxenpsykriatrin i Piteå och hon tycker att alla som behöver akut vård får den vården men;

- Man kanske inte kan ligga inne så länge som man behöver och vi skulle behöva arbeta mer i förebyggande syfte. Men sådant kostar pengar.

Pengar som alltså inte finns. Psykriatrins andel av landstingens sjukvårdskostnader har legat still på nio procent i flera år, trots att många anser att det borde satsats mer.

- Jag tycker inte att vi kan dra in på någonting mer utan att det blir försämrad kvalitet på vården, säger Olofsson Ranebratt.

Det håller polisen med om eftersom mycket av det här hamnar på deras bord.

- Det är återkommande patienter. Vi kan ha tagit in dem dagen innan och nästa dag så kommer det ett beslut att vi ska ta in samma personer igen. Det tar mycket av vår arbetskraft, säger Erik Kummu, vakthavande befäl på polisen i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista