buss skylt. Foto:Ida Brännström/Sveriges Radio
Norrbotten

Dyraste busskorten i landet

2:36 min

Norrbotten har landets dyraste månadskort för länstrafikerande bussar, och busskorten har stigit i pris i hela landet snabbare än många andra varor och tjänster, det visar en granskning som Sveriges Radio Ekot har gjort.

På Naturskyddsföreningen är man kritisk till att höja priset för kollektivtrafiken och menar att det kan öka både bilåkandet och de miljöfarliga utsläppen.

Trots larm om miljöförstörelse och krav på minskat bilåkande blir det allt dyrare att åka kollektivt. Priserna för ett 30-dagars länskort har ökat med ungefär 43 procent i snitt de senaste tio åren, visar Ekots granskning. Under samma period har konsumentpriserna bara stigit med 13 procent. Prisökningen är långt större än inflationen.

Priserna skiljer sig stort i landet. Det dyraste månadskortet finns i Norrbotten där resenärer betalar 2354 kronor för att kunna resa i hela länet. Det är nästan 900 kronor mer än för tio år sedan.

 Arne Andersson, vd på länstrafiken, säger att det beror på att kortet inte efterfrågas av resenärerna.

– Det är ett fåtal som reser med månadskortet. Och då har vi satsat på 40-resorskort, 20-resorskort och 10-resorskort i stället.

Men samtidigt satsar också landstinget i Norrbotten minst på kollektivtrafiken jämfört med alla andra län enligt siffror från myndigheten Trafikanalys.

Landstingsrådet Kent Ögren menar att detta handlar om en avvägning.

– Det handlar om skattepengar och i diskussionen hör jag ofta de som menar att landstinget inte alls ska ge pengar till kollektivtrafiken. Så det är en avvägning och trots att vi ger lite pengar så har vi en väldigt väl fungerande länstrafik och ligger väldigt högt i kundmätningar som görs, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista