Margereta Bladfors Eriksson, ordförande i Socialnämnden, och Inger B Larsson, ordförande i Fritidsnämnden, tycker att regeringens politik är orsaken till den ökande fattigdomen. Foto: Elina Perdahl/Sveriges Radio
Luleå

Kommunen agerar mot barnfattigdom

1:29 min

Till hösten kommer Socialnämnden i Luleå att ta fram konkreta åtgärder för att underlätta för kommunens fattiga barnfamiljer.

Jämfört med förra året lever 410 fler norrbottniska barn i familjer som antingen har en låg inkomst eller är beroende av Socialförvaltningens försörjningsstöd, enligt statistik från Rädda Barnen.

Regeringens politik är den främsta orsaken till att allt fler barnfamiljer har svårt att klara sig ekonomiskt, enligt Margareta Bladfors Eriksson, ordförande i Socialnämnden i Luleå.

– Staten ska satsa mer på välfärden, så självfallet tycker jag att regeringen ska använda statsskatten. Och jag tycker naturligtvis att mer medel bör gå till kommunerna, säger hon.

Socialnämnden ser nu över hur många som sökt försörjningsstöd under året, och kommer till hösten att ta fram konkreta åtgärder för att underlätta för dessa personer.

Även Fritidsförvaltningen öppnar för ett samarbete med Socialnämnden, just för att hjälpa barnfamiljerna. Det kan handla om att anordna egna sommarlovsaktiviteter som alla barn kan ta del av, oavsett ekonomiska förutsättningar.

– Det är någonting som vi tillsammans med Soc kan börja prata om, och få igång ett samarbete kring. Eller att vi får föreningarna att göra fler gratisaktiviteter, och att vi på något sätt kan stimulera det, säger Inger B Larsson, Fritidsnämndens ordförande.

Både Inger B Larsson och Margareta Bladfors Eriksson är överens om att det yttersta ansvaret ligger hos regeringen, vars politik måste förändras för att inte fattigdomen ska fortsätta öka.

– Självfallet är det neddragningen i välfärdssystemet som gör att människor får det allt svårare att klara sig, säger Margareta Bladfors Eriksson.

Men Anders Josefsson, gruppledare för Moderaterna i Luleå, håller inte med om att skulden ligger på regeringens politik.

– Det här med barnfattigdomen är ju fruktansvärt, och siffrorna är ett totalt misslyckande av Luleå Kommun, säger han.

– Snarare har regeringens politik medfört att allt fler människor är i arbete nu, har det bättre ställt, och kan livnära sig på ett helt annat sätt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista