1 av 5
Polis och personal från Statens haverikommission strax före avfärden från Nikkaluokta och till sökandet på Kebnekaise. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 5
Tjänstehunden Izor är beredd att tillsammans med hundföraren Jörgen Modin söka efter kvarlevor på Kebnekaise. Alexander Linder/ Sveriges Radio.
3 av 5
Polismannen och hundföraren Jörgen Modin och från Jämtland och sjuksköterskan Hanna Lundgren i arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
4 av 5
Agne Widholm, Statens haverikommission, redo att flyga upp till Kebnekaise. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
5 av 5
Både polisen och Statens haverikommission är på plats för att fortsätta sökandet efter kvarlevor och flygplansrester på Kebnekaise. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Sökandet efter kvarlevor fortsätter

1:26 min

På Kebnekaise pågår just nu sökandet efter fler kvarlevor från de personer som omkom när ett norskt Herculesplan kraschade tidigare i år. Även planets svarta lådor söks för att få svar på vad som hände.

Arbetet på sveriges högsta berg Kebnekaise inte är helt enkelt att utföra. Polismannen Jörgen Modin från Jämtland är hundförare på haveriplatsen.

– Där vi ska jobba mest är uppe på själva kammen och där är det väldigt, väldigt brant. Det är fysiskt ansträngande att hålla sig på rätt köl, att kunna utföra ett arbete där, framför allt för hundens del, säger han.

Det var i mitten av mars i år som ett norskt Herculesplan kraschande in i Kebnekaise. Fem personer omkom och sökandet efter kvarlevor pågick under våren. Jörgen Modin deltog redan då.

– Det var ett påfrestande arbete både fysiskt och psykiskt. Det är trista arbetsuppgifter, men det ska göras och man känner att man vill göra klart där uppe, säger han.

Under sommarens snösmältning har arbetet på glaciären legat nere. Men nu har sökandet startat igen, och förhoppningen är att hitta mera av det som kanske tidigare dolts av snö.

Statens haverikommission finns också på plats för att försöka hitta de svarta lådorna i den mycket branta och inte helt ofarliga terrängen.

– Det är svårt, vi är sörlänningar och har ingen erfarenhet av att vara på glaciärer och i fjällterräng, men vi har god hjälp av arméns jägarbataljon från Arvidsjaur. De hjälper oss med att hålla säkerheten och att välja rätt utrustning, säger Agne Widholm som leder haverikommissionens arbete.

Alexander Linder

Nyheter P4 Norrbotten
alexander.linder@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista