Arjeplogsfjällen. Foto: Anna Sunna
Norrbotten

Larv orsakar kala fjällbjörkar

De utbrott av fjällbjörkmätarnas fjärilslarver som fjällbjörkskogarna utsätts för vill Länsstyrelsen i Norrbotten nu veta mer om.

Utbrotten är en naturlig störning som återkommer ungefär vart tionde år, Larverna äter upp björkarnas löv och i år verkar vara ett toppår.

Men utbrotten kan bli vanligare med ett varmare klimat, enligt länsstyrelsen, som hoppas få in tips från allmänheten om skogar som verkar ha drabbats. Allt för att kunna dokumentera och följa upp utbrotten.

Länsstyrelsen har startat upp ett övervakningsprogram som följer fjällbjörkmätarutbrott i fjällbjörkskogen. Ett viktigt mål är att i framtiden kunna särskilja effekter av mätarutbrott från effekter av klimatförändringar eller annan miljöpåverkan.

Om du sett en påverkad fjällbjörkskog eller ett pågående mätarutbrott som ofta sker i juni och juli vill Länsstyrelsen gärna bli kontaktade, för att dokumentera skadorna och det eventuella fjällbjörkmätarutbrottet.

Har du möjlighet kan du gärna ta en gps-koordinat samt rita in på en karta ungefär vilket område som är påverkat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista