Skogsmaskin. Foto Reine Sundkvist
Norrbotten

Ny plan ska ge jämställt skogsbruk

2:01 min

Bara 11 procent av Sveriges skogsbrukare är kvinnor. Men det ska förändras med en ny handlingsplan från SMF Skogsentreprenörerna och Skogs- och lantarbetsgivareförbundet.

Statistiken talar sitt tydliga språk - 11 procent kvinnliga skogsbrukare i landet, och en knapp handfull kvinnliga maskinförare i Norrbotten. Skogsbruket är, och har länge varit, en mansdominerad bransch.

Men genom handlingsplanen, framtagen på uppdrag av regeringen, ska skogsbruket bli mer attraktivt för kvinnor.

Susanne Lindström är en av Norrbottens få kvinnliga maskinförare. Hon tycker att handlingsplanen behövs.

- Det är alltid bra att någon uppifrån bestämmer att "nu ska vi göra såhär", och synliggör jämlikheten. För det är inte så jämlikt ute i fält.

Ett av förslagen är att marknadsföra skogsbruket mer för unga tjejer. Man vill se mer fokus på jämställdhet och mångfald redan på utbildningsnivå, men även ute på arbetsplatserna, för att branschen ska bli mer öppen för kvinnliga skogsbrukare. Men mycket av ansvaret ligger hos de enskilda skogsföretagarna, enligt Susanne Lindström.

- Man måste börja anställa kvinnor, kvotera in kvinnor i grupperna. Det är viktigt att kvinnorna syns, för vi tillför jättemycket.

Lena Abrahamsson, professor i arbetsvetenskap på Luleå Tekniska Universitet, forskar just om genus och jämställdhet inom skogsnäringen. Hon berättar om många kvinnliga maskinförare som inte respekteras som yrkeskunniga, och som diskrimineras på arbetsmarknaden.

- De kan få ett jobb, och sen när beställaren ser att det är en kvinna som kommer kan de bli nekade. De är inte betrodda att de kan klara av jobbet, och känner ständigt att de måste prestera bättre än männen.

På senare år har det börjat pratas mer kring just jämställdhet och skogsbruk, men enligt både Lena Abrahamsson och Susanne Lindström går det trögt. Så det viktigaste är nu att gå från ord till handling.

- Finns det någon som är en god företrädare och anställer kvinnor, och ser att det går bra, då kommer det bli som en löpeld, säger Susanne Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista