1 av 4
Tony Kvickström polisinsatschef på plats. Foto: Dick Kardell, Sveriges Radio.
2 av 4
Dan Ek på fjällräddningen.Foto: Dick Kardell, Sveriges Radio.
3 av 4
Presskonferens i Jokkmokk kring den försvunne 19-åringen. Foto: Dick Kardell Sveriges Radio.
4 av 4
Stefan Ström, kommenderingschef polisen. Foto: Dick Kardell Sveriges Radio.
Jokkmokk

Ny fas i eftersökning

"Inte gett upp hoppet"
1:58 min

Resurserna i letandet efter den försvunna 19-åringen i Ritsemområdet drogs ner på torsdagen. Under en presskonferens i Jokkmokks Kommunhus berättade polisen, fjällräddningen och hemvärnet att en annan fas i sökandet har inletts.

Stefan Ström är kommenderingschef på polisen.

- Vi har gjort ett genomsök som inte ger mer och därför drar vi tillbaka dem som varit där uppe och letat. Istället kommer vi följa tips och uppslag och gör punktinsatser på ställen det behövs, säger Stefan Ström.

En veckas sökande med både polis, fjällräddning, hemvärn och lokala förmågor på plats gör att Dan Ek på fjällräddningen tycker det är märkligt att han inte hittats än.

-Man kan inte virra omkring i det området utan att hittas, Berättar Dan Ek

Det som nu ska göras är att sammanställa all data från GPS:er som både helikoptrar, hundförare och hemvärnet haft på sig under sökningen för att se att man inte missat något område.

-Nu ska vi gå igenom materialet för att säkerställa att vi inte missat något område, berättar Dan Ek.

De litar till fullo på MSO metoden som är ett särskilt sätt att leta efter försvunna människor, men eftersom den inte gett något under den senaste veckan finns inget annat å göra än å dra ner på resurserna enligt polisinsatschefen Tony Kvickström.

-Vi har sökt grundligt och ser ingen framgång i att fortsätta ha kvar samma styrka där uppe. Vi har inte gett upp hoppet, men vi måste göra detta för att hitta nya infallsvinklar i det hela, säger Tony Kvickström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".