1 av 2
Kirunagruvan. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
2 av 2
Andreas Lind vd Norrbottens Handelskammare Foto: Inger Marklund SR/Norrbotten
Norrbotten

”Lönsammaste invånarna i Sverige”

Andreas Lind på handelskammaren
1:42 min

Norrbotten ligger bakom Sveriges fina tillväxt och ökade BNP. Handelskammaren i Luleå och Exportrådet är överens om att det är främst tack vare länets utveckling.

Landets BNP har ökat med 2,3 procent det här kvartalet jämfört med samma tid förra året. Ekonomer hade räknat med en ökning av BNP på under en procent, men den blev alltså hela 2,3 procent enligt Statistiska centralbyrån. 

Det allra största bidraget till utvecklingen är landets export som står för 1,7 procent av ökningen. Siffror som till stora delar kan härledas till Norrbotten.

– Man kan kort och gott säga att norrbottningarna är de lönsammaste invånarna i Sverige just nu och vi spelar större och större roll för för Sveriges totalekonomi, säger Andreas Lind som är vd på Handelskammaren i Luleå.

Andreas Lind menar att med utvecklingen kommer också många utmaningar. Utmaningar som att få ut varorna, få kompetent arbetskraft till länet och att bygga samhällen som är intressanta att leva i. Gruvnäringen är naturligtvis största skälet till länets ekonomiska utveckling.

– Man kan inte sticka under stol med att den expansion vi nu ser inom gruvan och energin spelar stor roll för oss. Men även nya branscher som vi kanske inte tänker på, som turismen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".