1 av 2
Arkivbild. Foto: Linnea Luttu/ Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Sara Sällström/Sveriges Radio.
ÖVERTORNEÅ

"Kritiken är orättvis"

Övertorneå kommun känner sig orättvist kritiserad av Livsmedelsverket.

Brist på åretrunt-bemanning, ingen verksamhetsplan och dålig uppföljning - det är några av de synpunkter livsmedelsverket haft på Övertorneå kommun när det handlar om livsmedelskontrollen.

Första gången det påtalades var redan 2008.

- Både länsstyrelsen och vi har upptäckt bristerna och kommunen har fått möjlighet att åtgärda det på frivillig väg men inte gjort det på ett tillfredsställande sätt, säger Åsa Eneroth, statsinspektör vid Livsmedelsverket som nu tar hårdare tag genom ett så kallat föreläggande, med krav på åtgärder före september månads utgång.

Kommunledningen i Övertorneå kommun menar dock att kritiken är oprecis och saknar grund.

- Vi har tagit till oss av kritiken och åtgärdat. Och så får vi ett kort meddelande om att det ändå är "otillfredsställande" utan att verket på något sätt konkretiserar, menar miljö- och byggnadschefen Bertil Suup.

- Det känns orättvist. Vi har svarat Livsmedelsverket redan förra året och satt in åtgärder, till exempel genom ett samarbetsavtal med Pajala kommun så att vi nu har åretrunt-bemanning när det handlar om miljöinspektion.

Övertorneå kommun överväger nu att överklaga livsmedelsverkets beslut om föreläggande.

- Jag anser att vi sköter de åtaganden vi har för att hålla oss inom regelverket, när det handlar om livsmedelskontroll, konstaterar miljö- och byggnadschefen Bertil Suup.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".