NORRBOTTEN

Bara i norr säljs det fler bilar

Det är ett resultat av den goda ekonomin
1:43 min

Norrbotten är det enda län i Sverige som säljer fler bilar. Totalt i landet backar antalet nyregistrerade bilar med åtta procent, medan länet ökar med sex procent.

Siffrorna som visar att Norrbotten är det enda län som går framåt bekräftas av bilförsäljare i Luleå.

– Vi har en kraftig ökning och vi köper nya bilar från Södertälje och tar hit för att sälja eftersom de är lättare att sälja i Norrbotten, säger Lennart Thorsell som får medhåll av sin kollega Kalle Frindberg.

Han pekar på att försäljningen ligger still bland privatpersoner, medan mycket av uppgången sker bland företagarna.

– Företagarnas familjer, deras omgivning och anställda, säger Kalle Frindberg.

Både han och Lennart Thorsell är överens om att det är framgången bland länets gruvföretag som gett en extra skjuts i försäljningen och att det ofta är företag och privatpersoner därifrån som tar sig till Luleå för att köpa nya bilar.

Bertil Moldén som är vd vid branschorganisationen Bil Sweden menar att så som Norrbottens siffror ser ut, ser siffrorna ofta ut när ekonomin är bra i en region.

– Det brukar vara en spegling av hur ekonomin ser ut och framför allt hur familjekonomin ser ut. Man ser i statistiken om folk oroar sig och ställer sig frågor som "har jag jobb och hur länge har jag jobb?"

Enligt honom visar också siffrorna över nyregistrerade bilar hur de stora företagen går.

– Det kan vara lokala arbetgivare som går bra och köper in nya bilar eller anställda som för bra bonus för väl utfört arbete som väljer att lägga den på en ny bil, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".