Foto: Länsstyrelsen
NORRBOTTEN

Miljoner till att spåra fisk

I framtiden kommer vi att kunna följa fiskens väg från havet till butiken. Det menar Havs- och vattenmyndigheten som nu söker knappt 26 miljoner kronor av EU till ett projekt kring spårbarhet.

Syftet med att spåra fisk är att minska risken för illegalt fiske och därmed stärka fiskebestånden i Europas hav.

– Med vår modell kan konsumenten via ett enkelt tryck på en app i mobiltelefonen följa fiskens väg. Han eller hon kan exempelvis få veta var och när fisken fångats, vilka redskap som använts och när den landats i hamn, säger Mårten Gustafsson, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

För tre år sedan, 18 april 2009, antog EU en ny kontrollförordning för den europeiska fiskeindustrin. Den innehåller bland annat krav på att fisk som fångats eller odlats i havet ska kunna spåras i varje led.

Från och med 1 januari 2013 ska torsk, kummel och ål, vara spårbara och från och med 2015 gäller kravet i stort sett all fisk och skaldjur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".