"Allt ser korrekt ut"

"Jag har aldrig haft någon anledning att tro att det har varit några oegentligheter"
4:14 min

Kommunalrådet i Piteå - tillika revisor i SSU:s lokalförening - Helena Stenberg (S), menar att allting ser korrekt ut i den första granskningen av ungdomsförbundets ekonomi. Detta trots att Piteåtidningens granskning visar att hälften av kurserna som föreningen sökt bidrag för aldrig genomförts.

Men när SSU Piteås egen revisor granskat redovisningen, så ser allting bra ut i ett första skede.

- Jag har aldrig haft anledning att tro att det finns några oegentligheter, men nu ska jag och min revisorskollega titta lite extra på bidragsansökningarna från SSU, säger Helena Stenberg.

Helena Stenberg berättar att hon och hennes kollega precis begärt ut handlingarna och börjat gå igenom år för år från 2004 och framåt, men att det inte hunnit fördjupa sig så mycket som krävs.

- Men det finns ansökningshandling, program, deltagarförteckning till varje kurs det sökts bidrag till, så på så vis ser det väldigt rätt ut.

Helena Stenberg, som inte bara är revisor utan också kommunalråd i Piteå, vill inte spekulera något om följderna ifall misstankarna om bidragsfusk bekräftas.

- Jag hoppas att man sökt enligt de riktlinjer och regler som vi har i kommunen. Det är det jag förväntar mig. Om vi hittar något annat, så får vi ta ställning till hur vi agerar då.

Helena Stenberg menar att kontrollfunktionen i kommunen är tillräcklig.

- Det tycker jag. Vi kan inte granska allt utan det handlar om stickprov och det har också gjorts.

I till exempel Luleå kommun har man valt att inte dela ut ledarutbildningsstöd till politiska ungdomsförbund, utan de får enbart ett mandatbaserat stöd (ett stöd som varierar i storlek beroende på hur stor representation moderpartiet har i fullmäktige). I Piteå får de politiska ungdomsförbundet både mandatbaserat stöd och ledarutbildningsstöd och det finns inte några planer på att förändra detta.

En sådant bidragssystem minskar risken med fusk när det handlar om utbildningar, men det är inte något Piteå övervägt.

- Det är för tidigt att säga idag. Nu gör vi den här granskningen så får vi se hur vi agerar sen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".