Försvunnen söks på andra sidan gränsen

Igår inleddes spaning på norsk sida av riksgränsen efter den 19-årige dansk som försvann nära fjälltoppen Allak i Jokkmokksfjällen.

Svensk polis bedömer det som osannolikt, att 19-åringen tagit sig över till Tysfjorden på norsk sida av riksgränsen, men norsk polis vill ändå genomföra flygspaning med hjälp av Bodö Flygklubb.

I helgen ska femton frivilliga i Norsk Folkehjelp göra ett försök att - i samma område- finna spår efter den försvunne. Norsk Folkehjelp har god lokalkännedom.

– I norra Norge har vi både lokalkännedom och bred kunskap att söka efter folk som begravts av snöskred. Vi har stor vana att söka efter folk i fjällen, säger Folkehjelpens Vegard Lindbäck.

Det har gått två veckor sedan 19-åringen försvann. Fågelvägen är det omkring tre mil till från fjälltoppen Allak i Jokkmokksfjällen till norska gränsen.

Vegard Lundbäck säger att det finns en möjlighet att 19-åringen tagit sig till norskt territorium.

– Har han klarat av att gå länge och är i god form, så är det möjligt att han kommit in i norska gränstrakter, säger Vegard Lundbäck.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".