Törskateangrepp på tall.
Norrbotten

Törskateproblemen kvarstår

"Det drabbar den enskilda skogsägaren"
1:16 min

En ny inventering av skadesvampen törskate har precis avslutats i länet. Och även om inga resultat har sammanställts så kan inventeringens projektledare Sören Wulff på Sveriges lantbruksuniversitet dra slutsatsen att problemet knappast har minskat.

Det har gått fyra år sedan den senaste kartläggningen av svampen, som angriper tallskog. Svamp-angreppen är dödliga för träden, och mest av dem finns fortfarande i Tornedalen och nordöstra delen av landskapet Norrbotten där inventeringen skett.

– Preliminärt ligger det på ungefär lika mycket som förra inventeringen, säger Sören Wulff som är projektledare för Nationell Riktad Skogsskadeinventering.

Ett tecken på törskateangrepp är att grenar och barr får en orange färg där svampen fått fäste. Ruskar man då på de unga tallar som det främst handlar om, så dammar det av sporer i luften.

Under inventeringen som gjorts nu har man också velat undersöka risken för spridning söderut.

– Därför inventerade vi också tallungskogar i södra Västerbotten. Och vi har hittat skador även där men inga starka indikationer på att det har spritts snabbt söderut i alla fall, säger Söran Wulff.

Han tror att resultaten från den här nya inventeringen kommer att ha sammanställts i mitten av september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".