1 av 2
Fästing
2 av 2
Anders Nystedt, smittskyddsläkare Foto: SR/ Norrbotten
Norrbotten

TBE-fritt i länet trots rekordår

"I Norrbotten inga fall hittills"
1:35 min

Hittills i år är det rekordmånga fall av fästingsmittan TBE i Sverige. Men i Norrbotten har inte ett enda fall rapporterats in.

TBE står för fästingburen hjärninflammation och redan förra året var ett rekordår när det gäller antalet smittade. Nu har, hittills i år, ytterligare tio procent fler drabbats. I Sverige. För i Norbotten har alltså inte ett enda fall påträffats. Anders Nystedt är smittskyddsläkare på Sunderby sjukhus i Luleå.

- Jag har jobbat här på infektionskliniken i 25 år nu och hela tiden letat efter inhemska fall av TBE och borrelia, men det är bara det att jag har inte hittat något ännu. Men jag tror att innan pensionen lär jag väl göra det.

Det kan komma att ändras alltså, men just nu är det TBE-fritt i länet. Men det är enligt Anders Nystedt lite oklart vad det beror på.

- Man har pratat mycket om det där om det kan bero på att det inte finns så kallade värddjur som hjortar och så. Sedan är det väl kanske också en klimatfråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".