Fler dör i olyckor i insjöar än vid havsbanden. En billig livförsäkring kan vara att förvara mobiltelefonen i en plastpåse när man är ute på sjön. Foto: Scanpix.
Norrbotten

Fler dödsolyckor i sjön än till havs

Jonas Ekblad, Transportstyrelsen:
1:12 min

När Transportstyrelsen började inventera dödsolyckorna på sjön i våras upptäckte de att det var betydligt fler som dog i insjöar eller i hamnar, än i havsbandet.

Vad det beror på vet de inte, men nu riktar Transportstyrelsen in sitt fokus på insjöolyckorna.

Förra året omkom 25 personer på insjöar och i hamnområden, ute i havsbandet var siffran 15 personer, enligt Jonas Ekblad, analytiker på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen ska nu utreda vad olyckorna beror på och i samarbete med andra myndigheter och aktörer försöka åtgärda problemen.

Chansen att klara sig är större ju mer folk som finns i närheten.

I mer glesbebodda områden är chansen att någon ser dig och kan ingripa mindre, men de kan också sätta en modern livräddare ur spel.

  – Ett sätt kan vara att förvara sin mobiltelefon i en plastpåse, så att den inte blir blöt vid en eventuell olycka, säger Jonas Ekblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".