Paramotorflygning krävde två människoliv i helgen. Foto: Ida Brännström/Sveriges Radio
Boden

Svart helg för skärmflygare

"Det är tungt just nu"
6:07 min

I lördagskväll omkom en man i Boden när hans skärm med så kallad paramotor kraschade.

Dagen efteråt omkom ytterligare en skärmflygare i Östergötland. Ordföranden i Svenska skärmflygförbundet är Per Jönsson och han kan konstatera att det varit en svart helg för sporten:

  – Först och främst går våra tankar till de omkomnas nära och kära. Vi har varit väldigt förskonade från allvarliga olyckor, de här var de första dödsolyckorna, säger Per Jönsson.

De två olyckorna ska nu utredas var för sig. Tidigare hade Statens haverikommission ansvaret för att utreda alla flygrelaterade olyckor, men sedan två år är det inte längre så. De utreder till exempel inte längre skärmflyg.

  – Vi kommer att tillsätta två egna utredningsgrupper för de två olyckorna, med egen kompetens och expertis. Det handlar inte om att skuldbelägga någon, utan att hitta möjliga orsaker som kanske kan innebära att vi får förändra vårt utbildningssystem, våra regler eller så inser vi att det kanske berodde på ett felaktigt handhavande, säger Per Jönsson.

Idag finns det 2000 licensierade skärnflygare som får flyga med paramotor i Sverige och intresset växer. Men olyckorna har lagt sordin på flygglädjen.

  – Det känns oerhört tungt just nu. Jag har pratat med flera pilotvänner som avstår från att flyga även fast det råder fina flygförhållanden. Det känns inte bra helt enkelt, samtidigt som vi vet att det är en relativt säker sport, avslutar Per Jönsson, ordförande i Svenska skärmflygförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".