Gunnar Selberg, Centerpartiet i Kiruna, är inte nöjd med hur tävlingsprogrammet för arkitekttävlingen har utformats. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

För få åsikter i tävlingsprogrammet

"Man har satt ihop programmet utan att låta alla vara med"
1:33 min

Alla partier i Kiruna kommun har inte fått tycka till i tävlingsprogrammet för Kirunas arkitekttävling. Centerpartiets gruppledare i Kiruna, Gunnar Selberg, är kritisk till det.

Gunnar Selberg tycker att det är viktigt att alla folkvalda politiker får komma till tals för att ge en så bred bild av staden Kiruna som möjligt.

– Man har alltså satt ihop det här programmet åt arkitektbyråerna som ska forma Kirunas framtid, utan att låta alla folkvalda vara med och tala om vad Kiruna är för dem. Att ta in friluftslivet, idrotten och snöskotern och så vidare. Bara ett politiskt parti, Samelistan, har fått vara med och skriva det här dokumentet säger han.

I tävlingsprogrammet står det bland annat om bakgrunden till att stan måste flyttas och information om olika intressen och näringar i området.

– Man säger rakt ut att en turismutveckling och stora anläggningar är ett hot mot Kiruna. Då är det bara patetiskt att samtidigt säga att turismen ska fördubblas, säger Gunnar Selberg.

Samelistan är med i kommunledningen och Ragnhild Svonni är ordförande i partiet. Enligt henne kan turismen fortsätta att utvecklas, men att man samtidigt måste hitta långsiktiga lösningar för de olika näringarna.

– Vad som ska finnas med i tävlingsprogrammet, det har juryn för arkitekttävlingen beslutat. Sen har jag fått frågan om vad som är viktigt vad gäller de samiska delarna. Jag ser inget motsattsförhållande i det här. Jag tycker det är otroligt viktigt att lyfta det som är unikt för Kiruna och den samiska kulturen är en del av den, säger Ragnhild Svonni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".