Mats-Åke Lantz, skogmästare SCA. Foto: Eva Elke, P4 Norrbotten
Norrbotten

Samer och skogsbolag samråder om skogen

"Jag ser det som utbildning"
1:30 min

Trots skilda uppfattningar om hur skogsbruket påverkar renskötseln i Norrbotten, så är det bra för både samebyarna och skogsbolagen att träffas och diskutera gemensamma hot och möjligheter.

Det menade flera av deltagarna i det två dagar långa mötet mellan Norrbottens samebyar och skogsbolaget SCA. Idag avslutades det så kallade dialogmötet i skogarna runt Jokkmokk.

Det är SCA som i flera år bjudit in representanter från samtliga samebyar i Norrbotten till ett två dagar långt möte. Detta år kom ett 30-tal renägare till hotell Jokkmokk igår för att byta erfarenheter och diskutera om och hur renskötsel och skogsbruk kan kombineras på bästa sätt. Idag åkte mötesdeltagarna ut i skogen för att på plats studera olika projekt.

Meningarna gick ofta vitt i sär när det gäller sakfrågorna som gödsling av skog, kalhyggen och contortatallens styrkor och svagheter. Trots det så var flera av deltagarna eniga om att enda sättet att undvika öppna konflikter mellan parterna är att mötas och lyssna på varandra.

– Det här är första gången jag är med på ett sådant här möte. Jag vet inte vad jag ska förvänta mig, men jag ser det som en utbildningsmöjlighet, sa renskötaren Brita-Stina Sjaggo från Arjeplog, en av de få kvinnliga deltagarna.

Skogsmästare Mats-Åke Lantz från SCA redovisade ett flerårigt gödslingsprojekt som skett i samarbete med en sameby och där man undersökt om renarna undviker att beta i gödslad skog norr om Voullerim. Flera av renägarna som deltog på mötet vittnade om att deras renar inte vill beta i gödslad skog, framför allt inte nygödslad. Något som i viss mån bekräftades av försöken i Voullerim.

– Resultatet visar ju att renar betar fastän att det är gödslat, men i mindre omfattning, slog Mats-Åke Lantz fast.

Hur tillförlitliga är undersökningar som är gjorda av er själva?

– I och med att vi gör det i samråd med samebyn och att det är en företrädare för dem som har varit med vid mätningen. Vi vill ha en öppenhet och att det inte finns någon risk för att vi sägs ljuga. För det här är ju fakta, säger Mats-Åke Lantz på SCA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".