Lars-Thomas Persson, Gällivare sameby. Foto: Eva Elke/Sveriges Radio.
Norrbotten

Björnen dödar häften av renkalvarna

"Väldigt många renar som går åt per björn"
1:24 min

Nu är det vetenskapligt bevisat, det som renskötande samer hävdat länge; att björnar dödar mängder av renar och dessutom inte bara dödar när de är hungriga.

I ett unikt treårigt forskningsprojekt i Norrbotten, så har både björnar och renar inom två samebyar har försetts med speciella sändare i sina halsband.

Björnforskare från Viltskadecenter och Skandinaviska björnprojektet har tillsammans med renskötarna i Gällivare skogssameby och Udtjas kunnat dokumentera de stora mängder renar som björnarna dödat under de tre år som projektet pågått.

Udtjas sameby och Gällivare skogssameby miste hälften av sina renkalvar i år.

– Det är väldigt många renar som går åt per björn, säger Lars Thomas Persson, renskötare i Gällivare skogssameby. Han berättar att i den andra samebyn som deltog i projektet, Udtjas, så tog en björnhona 12 kalvar under samma natt.

– Hon åt upp en av dem och dräpte de andra, säger han.

När sändarförsedda björnar och renar varit nära varandra en längre stund, så har renskötarna och forskarna fått signaler om det. De har sedan kunnat hitta exakt rätt plats och dokumentera de ibland mycket små resterna av den dödade renen.

– När vi kommit ut till den här platsen så har vi hittat en bit av ett käkben eller en klöv, när det varit som minst rester kvar av renen. Vi har alltid gått ut forskare och renskötare tillsammans och kunnat konstatera att det är den här björnen som dödat den här kalven, berättar Lars Thomas Persson

Studien är ett samarbete mellan björnforskare i Skandinaviska björnprojektet, Viltskadecenter och Udtjas samt Gällivare skogssameby.

I december ska Landsbygdsdepartementet får en slutrapport om björnprojektet.

– All data vi räknat ihop ligger i nedre kant. Vi ska kunna lägga handen på bibeln och säga att så här är det, man ska inte kunna antasta våra siffror på något sätt. Det är ju ändå ganska frustrerande siffror, menar Lars Thomas Persson, renskötare i Gällivare skogssameby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".