1 av 4
Den äldre toppstugan på Kebnekaise. Foto: Kiruna fjällsäkerhetskommitté.
2 av 4
Så här ser det ut inne i den större toppstugan på Kebnekaise. Foto: Kiruna fjällsäkerhetskommitté
3 av 4
Dasset på Kebnekaise har inte tömts på ett tag. Foto: Kiruna fjällsäkerhetskommitté.
4 av 4
Dörren till den större stugan hänger på trekvart. Foto: Kiruna fjällsäkerhetskommitté.
KIRUNA

Dålig reklam för Sveriges högsta berg

"Det är bara att riva dem"
1:32 min

Skicket på raststugorna på Sveriges högsta berg Kebnekaise är minst sagt inte på topp. Nu måste något göras tycker Anders Morell, som sitter med i Kiruna fjällsäkerhetskommitté.

– Det är två stugor egentligen. En gammal och en ny. I den gamla stinker det av mögel. Det är klart, är det riktigt dåligt väder så kan man väl sitta i den där lukten ett tag, säger han.

Den andra stugan, som kallas för nya stugan, har också sett bättre dagar. Den är sönderbruten inifrån och dörren hänger på trekvart.

– Fast det heter stugor så går det inte att värma upp dem, utan man får kura ihop sig i något hörn. Vi hade ju strax före jul förra året några grabbar som låg där i fem dagar under en filt. De överlevde ju och det var ju bra. Men visste de innan vilken standard det var på stugan? frågar sig Anders Morell.

Kiruna fjällsäkerhetskommitte gjorde tillsammans med bland annat Svenska turistföreningen, länsstyrelsen och Naturvårdsverket en säkerhetsbesiktning av Kebnekaise för ett par veckor sedan.

– Det kanske bara ska vara ett rastskydd på toppen som håller en ordentlig klass så att man kan lita på att det fungerar i alla väder, säger Anders Morell.

De är i ett så dåligt skick så det är egentligen bara att riva de.

Stugorna ägs av Svenska turistföreningen och Hans Norén, som numera är platschef i turiststationen Abisko, har koll på läget eftersom han tidigare har arbetat i Kebnekaise.

– Då renoverade vi stugorna två gånger och försökte sköta dem så gott det gick. Tyvärr så tar inte alla som vandrar heller sitt ansvar. Man lämnar skräp i stugorna och vi hinner inte ens få ner allt, säger han.

Han deltog i säkerhetsbesiktningen och är inte nöjd med hur det ser ut där uppe.

– Det är illa. Det är en dålig reklam för Sveriges högsta berg. De är i ett så dåligt skick så det är egentligen bara att riva dem, säger Hans Norén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".