1 av 4
Gymnasiebyn Luleå. Foto: Sveriges Radio Norrbotten
2 av 4
Kvarteret Örnen i Luleå gymnasieby. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio
3 av 4
Hälsans hus i Luleå gymnasieby
4 av 4
Bengt Augustsson, gymnasiechef Luleå
LULEÅ

Gymnasiet efterlyser större lokaler

”Det är mest bara fördelar”
1:13 min

Idag börjar skolan i många av länets kommuner. Så även i Luleå där 2 700 elever och 250 lärare börjar i Luleås kommunala gymnasieby, som är den näst största gymnasieskolan i landet.

Gymnasieskolan som ligger i flera kvarter i centrala Luleå har tre matsalar på området. Utbildningar ges inom alla nationella program, men också genom spetsutbildningar i matematik, dans, teater, musik och basket. Alla spetsutbildningar med riksrekrytering.

Utbudet av program för eleverna är enligt kommunen det bästa och mesta som går att få i den kommunala gymnasieutbildningen.

– Jag tycker främst att det är bra att få ha yrkes- och teoretiska utbildningar sida vid sida. Det är bra för både elever och lärare att ta del i de olika kulturerna, säger gymnasiechefen Bengt Augustsson.

Genom ett samarbete mellan fyrkantskommunerna Luleå, Boden, Älvsbyn och Piteå kan alla elever i dessa kommuner söka till vardera kommuns utbildningar, vilket breddar utbudet. Exempelvis har Boden fordonsutbildning.

– Vi har Nordens största schemafil, med cirka 1 700 undervisningsgrupper, säger Bengt Augustsson.

Trots allt fler utbildningar har kostymen krympt sedan starten 2006 och nu efterlyser gymnasiet fler lokaler, framför allt för idrott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".