Arkivbild: Röda Korsets mötesplats i Luleå. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.
LULEÅ

Nytt hopp för diskrimineringsbyrån

"Behovet finns också i Norbotten"
1:23 min

Det finns hopp för byrån mot diskriminering i Norrbotten. Röda Korset som driver byrån idag ska banta sin verksamhet och lägger då ned byrån. Nu kan en ny aktör ta över.

Byrån mot diskriminering har funnits i åtta år och har som syfte att ge kostnadsfritt stöd och juridisk rådgivning. Man håller även utbildningar för personal inom till exempel offentlig sektor och utbildar 5 000 personer per år.

Studieförbundet Sensus är intresserade av att ta över verksamheten och de första samtalen har ägt rum.

– Röda korset är ju positivt inställda. De vill ju att verksamheten ska kunna fortsätta, säger Ylva Löwenborg Åkerlund, regionchef för Sensus i norra Norrland.

Sensus som nu vill ta över Byrån mot diskriminering driver redan liknande verksamhet i Umeå. De hoppas att övertagandet ska gå snabbt och smidigt.

– Det bygger väldigt mycket på vad finansiärerna säger. Men om jag får önska så ska det ske under hösten och annars efter årsskiftet, säger Ylva Löwenborg Åkerlund.

Studieförbundet Sensus behöver även underlag av Röda Korset, men behovet finns enligt Ylva Löwenborg.

– I Norrbotten finns det diskriminerande strukturer precis som det finns i övriga landet och därför behövs det en antidiskrimineringsverksamhet i Norrbotten, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".