1 av 3
Mycket lek på höstterminens första dag på Furuparkskolan i Luleå. Foto: Anna Widén/Sveriges Radio
2 av 3
Furuparkskolan i Luleå. Foto: Anna Widén/Sveriges Radio
3 av 3
Lars Martinell, NTF. Foto: Anna Widén/Sveriges Radio.
Norrbotten

Kollar fart vid skolstart

"Vi måste ta vårt ansvar som trafikanter"
1:37 min

Idag är det skolstart på många håll i Norrbotten, och för att skolbarnen ska ha en trygg skolväg görs i dag extra många hastighetskontroller utanför skolorna.

Skolstart innebär också att det många barn som rör sig i trafiken för att ta sig till och från skolan. Hastighetsgränsen är ofta 30 kilometer i timmen utanför skolor, men det är inte alltid som den följs.

– Tittar man på fjolåret under denna vecka så var det 27 000 personer i Sveriges som fick böter för att de hade överskridit hastigheten på 30-strecken förbi en skola, så det är ett stort problem, säger Lars Martinell verksahetschef för NTF Norrboten.

Under den här veckan kommer polisen att samverka med trafikeverket, NTF och, sveriges kommuner och landsting och göra hastighetskontroller utanför skolor.

De extra fartkontrollerna görs för att få en bild av trafikläget utanför skolorna, och för att påminna om vilka regler som gäller, och få trafikanterna att hålla fartgränserna, både nu och längre fram.

– Det är inte bara nu under skolstarten, utan nu börjar barnen och nu är det mycket barn i rörelse i trafiken, och vi måste ta vårat ansvar som trafikant och hålla 30 där det är 30, säger Lars Martinell.

Ute på skolgården på Furuparkskolan i Luleå vimlar det av barn och det skrattas och leks och den värsta pirret i magen verkar ha lagt sig när halva skoldagen har passerat. Mest nervöst är det kanske för de mindre barnen, bland annat de tjejer och killar som idag börjar ettan. Lite pirrigt var det förstås i morse och igårkväll för en del som funderade på hur dagen skulle bli.

– Blir det glass eller så, ska vi leka hela dagen? Jag visste inte riktigt vad vi skulle göra, säger Mira som idag började första klass på Furuparkskolan i Luleå, men som är nöjd med sin första dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".