Universitetsområdet i Luleå. Foto: Sveriges Radio Norrbotten.
LULEÅ

LTU leder miljardprojekt i Europa

Luleå tekniska universitet ska leda Europas största forskningsprojekt inom utveckling av automation för tillverknings-, energi och processindustrin. Budgeten för forskningen ligger på närmare en miljard.

Tanken med projektet är att utveckla intelligenta kullager i järnvägsvagnar så att de effektivt mäter sin egen hållbarhet och varnar inte bara lokföraren och Trafikverket, utan även leverantörerna av nya kullager innan hjulen på vagnarna går sönder. På så sätt kan kostsamma tågstopp förhindras.

Projektet är tänkt att starta 2013 och ska pågå i fyra år. Budgeten är stor, närmare på en miljard kronor, eller 100 miljoner euro, vilket gör projektet till det största forskningsprojektet inom sitt område i Europa.

I projektet, som kallas Arrowhead, som leds av LTU deltar bland andra ledande europeiska leverantörer av automationslösningar och betydelsefulla processindustrier som Siemens, Schneider, Metso och Honeywell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".