Länspolismästare Håkan Karlsson och justitieminister Beatrice Ask (M) på besök i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Flygkraschen i Kebnekaise

Ministern: ”Samarbetet fungerade bra”

Ministern om samarbetet vid Herculesolyckan
1:32 min

De olika myndigheternas samarbete i samband med Herculesolyckan i Kebnekaise har fungerat bra. Men det går också att göra förbättningar, tycker både länspolismästare Håkan Karlsson och justitieminister Beatrice Ask.

– Det har fungerat väldigt väl och man har löst de frågor som har funnits. Däremot visar det sig naturligtvis att det finns regler som vi kan diskutera och hur samarbetet vid sådana här insatser ska se ut, säger Beatrice Ask (M).

Beatrice Ask har under tisdagen besökt Kiruna för att få veta mer om hur myndighternas samarbete efter det norska Herculesplanets krasch i Kebnekaise har fungerat.

Förutom polisen har bland annat det svenska och norska försvaret och haverikommissionerna i de båda länderna haft mycket att göra efter haveriet som inträffade i mitten av mars i år.

Men några förslag på vad som kunde ha gjorts bättre har inte Beatrice Ask.

– Det är för tidigt för det. Jag väntar på den utvärdering som så småningom görs, säger hon.

Länspolismästare Håkan Karlsson är mer tydlig med vad som går att göra bättre.

– Man ska vara ödmjuk och säga att man ska titta på lednings- o styrningsfrågor exempelvis. När det händer en så stor händelse som inledningsvis är kanske något kaotisk, då måste det vara tydligt vem som bestämmer och vem som leder, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".