1 av 4
Karl Petersen (S), kommunalråd i Luleå tog det första spadtaget med hjullastare. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
2 av 4
Ett vård- och omsorgsboende håller på att byggas på Bergviken i Luleå. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
3 av 4
Ingegerd Bucht, ansvarig chef.
4 av 4
Cecilia Bergenudd, projektledare.
Luleå

Här byggs äldreboende med spa

"God arkitektur och en fin utemiljö"
1:42 min

I dag startade bygget av ett nytt vård- och omsorgsboende på Bergviken i Luleå. Och för det första spadtaget med en hjullastare stod kommunalrådet Karl Petersen (S).

– Äntligen, vi har verkligen väntat på att få sätta spaden i jorden. Det som kommer att byggas är ett äldreboende med 72 platser, som sedan kan byggas till med 72 platser och det här kommer att vara en viktig del i äldreboendet i Luleå, säger Karl Petersen.

Det nya vård- och omsorgsboendet kommer att byggas på den tomt där tidigare Bergviksskolan låg och för bygget står Nåiden bygg.

Den första etappen på 72 lägenheter beräknas kosta 150 miljoner kronor och vara färdigställd under hösten 2013.

– Vad vi vet så behöver vi det här boendet och sedan kanske etapp två kommer längre fram. De som kommer att bo på vård- och omsorgsboendet stannar oftast en väldigt kort tid och har dessutom stora vård- och omsorgsbehov, säger Ingegerd Bucht, ansvarig chef för lokaler på socialförvaltningen.

Vi kommer att ha ett spa för de äldre och fina slingor att gå på om man vill vara ute

– Bygget skulle jag beskriva som en god arkitektur och en fin utemiljö. Ett vackert boende för våra äldre med personal som kommer att jobba dygnet runt. Vi kommer att ha ett storkök som lagar mat. Vi kommer att ha ett spa för de äldre och fina slingor att gå på om man vill vara ute, säger Cecilia Bergenudd, projektledare på tekniska förvaltningen.

Förutom vård- och omsorgsboende på Bergviken planeras det även för ett trygghetsboende för de som klarar ett eget boende.

– Jag hoppas att det första spadtaget kommer att kunna tas till våren och då kanske tryggetsboendet kan vara klart under våren 2014, säger Karl Petersen (S), kommunalråd i Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".