1 av 2
Dan Larsson, författare och journalist.
2 av 2
Sommarradion

”Quick är oskyldig men ingen snäll farbror”

Dan Larsson släpper sin andra bok om Quick
10 min

Dan Larsson var först att offentligt ifrågasätta morddomarna mot Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Nu riktar han skarp kritik mot medias bild av fallet.

Dan Larsson var först att offentligt ifrågasätta morddomarna mot Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Nu släpper han sin andra bok om fallet; Mytomanen Thomas Quick.

Som journalist på tidningen NSD bevakade han mordfallet i Appojaure 1984 som Quick dömdes för 1996 och två år tidigare rättegången för mordet på en 15-åring i Piteå.

– Kvällspressen hade skrivit upp honom som en satanisk person, men när rättegången körde igång kom en skallig, tanig och skakig person in som skulle föreställa seriemördaren Thomas Quick. Ingen försvarade honom och jag tänkte; det här stämmer inte.

Rättsväsendet har kritiserats hårt för hanteringen av fallet, men Dan Larsson menar att även media skapat en felaktig bild.

– Man har inte varit objektiva och velat ha fram en seriemördare.

– Nu framställs han som "den snälla farbror Quick" och behandlas med silkesvantar när han faktiskt är en psykopat som dragit fram de mest djävulska historier om barn som forftarande saknas.

– Värst är det för de anhöriga som hela tiden kommit i andra hand, säger Dan Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".