1 av 3
Kristina Zakrisson (S). Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
2 av 3
Kiruna centrum. De bruna höghusen och den gula längan framför är de hus som i folkmun kallas snusdosan, spottkoppen och Berlinmuren. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
3 av 3
Kirunagruvan. I förgrunden syns de enorma gropar som bildas när marken ovanför gruvan ger vika. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
Kiruna

Tvingas tänka om

"Fem till tio är är en väldigt kort tid"
2:44 min

Flytten av biblioteket i Kiruna kan komma att stoppas. Orsaken är den nya prognos som LKAB nu presenterat och som visar att marken runt gruvan ger vika snabbare än gruvbolaget tidigare trott.

Kommunen har beslutat att satsa omkring 11 miljoner kronor på att flytta biblioteket till Kupolengallerian och har då räknat med att det kan bli kvar där tio år eller längre, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).

– Om det inte längre är en förutsättning så måste vi fundera på om vi ska flytta biblioteket dit eller inte. Så för kommunen som samhällsplanerare är fem till tio år en väldigt kort tid.

LKAB tonar idag ner allvaret med den nya prognosen för hur marken kring gruvan spricker. Skillnaden mot den förra prognosen är enligt gruvbolaget ungefär två år och det innebär att sprickzonen år 2023 har flyttat sig 100 meter längre in mot centrum.

Kommunalrådet Kristina Zakrisson fick veta först igår att prognosen ändrats, men efter att ha träffat LKAB är hon lite lugnare:

– Det påstods ju att LKAB framfört att stora delar av centrum skulle vara tömda inom fem till sju år och så är det inte.

Vad är det som gäller enligt de uppgifter du fått?

– Det är en något förändrad prognos och det är klart att det förändrar det underlag vi har att arbeta efter, men det är inte den dramatik som det lät som i början av veckan.

Det var igår som de som bor i de hus som i folkmun kallas snusdosan, spottkoppen och Berlinmuren fick veta att de måste flytta kanske redan om fem år. Idag vill kommunalrådet lugna alla oroliga.

– Folk behöver inte vara oroliga. Samhällsplanering tar tid. Vi kommer i god til hinna förvarna människor om att det blir förändringar inom deras område.

Kristina Zakrisson och övriga i kommunledningen har kritiserats hårt av centerpartisten Gunnar Selberg. Han hävdar att den nya prognosen inte är en överraskning för honom och att han fört fram sin oro till kommunledningen.

Han säger att kommunledningen sitter och flummar med visioner medan stan håller på att avvecklas.

– Centerpartisten Gunnar Selberg framför väldigt ofta att kommunledningen inte har förstått någonting av det som händer, att vi har desinformation eller inte har förstått information, konstaterar Kristina Zakrisson.

Vad säger du om det?

– Det är väl hans roll som oppositionspolitiker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".