LKAB:s informationschef Anders Lindberg framför bostadshusen Spottkoppen och Snusdosan i Kiruna centrum. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

LKAB om sin nya prognos för centrum

"Har uppdaterats i sommar"
1:28 min

LKAB tonar idag ner nyheten att sprickorna från gruvan når Kiruna centrum fortare än den förra prognosen har visat. Den nya prognosen visar att tidsplanen har förskjutits 2,5 år.

– Den har uppdaterats i sommar och det är en avvikelse med ungefär hundra meter från den förra prognosen. Omsatt i tid är det ungefär 2,5 års skillnad från den gamla prognosen, säger han.

Den tidigare prognosen är från november 2010 och den har alltså uppdaterats i sommar. Det betyder att bostadshus i centrum, som Snusdosan och Spottkoppen, kan komma att påverkas tidigare av gruvbrytningen.

Men det här fick det socialdemokratiska kommunalrådet Kristina Zakrisson veta genom media först igår. Anders Lindberg förklarar:

– Vi drog den nya prognosen för styrgruppen för samhällsomvandlingen på kommunen för två veckor sedan. Vi är först att beklaga att tjänstemännen och vi inte har hunnit dra det för kommunalrådet. Det hade vi självfallet velat göra.

När var tanken att offentliggöra det för allmänheten?

– Ja så snart vi hade gjort färdigt resultatet. Vi har jobbat med att göra det tillgängligt. Skriva texter, lägga fram kartor och lägga ut det på vår hemsida, säger Anders Lindberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".