Lars-Olov Söderström är VD för Norrlandsfonden. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio
Norrbotten

Företagen har dragit i bromsen

"Det är en tydlig nedgång"
1:17 min

Små och medelstora företag lånar mindre pengar av Norrlandsfonden till investeringar. Vid halvårsskiftet förra året hade företagen lånat 220 miljoner kronor för utvecklingoch hittills i år har de bara lånat 130 miljoner.

Små och medelstora företag har en avvaktande hållning till nyinvesteringar. Det ser man på Norrlandsfonden som lånar ut pengar till företagen, utöver det bankerna går in med.

Förra året vid halvårsskiftet hade företag i Norrlandslänen lånat 220 miljoner av Norrlandsfonden, som är en stiftelse grundad av LKAB och staten för företagsutveckling. I år har de bara lånat ut 130 miljoner kronor.

– Det är en tydlig nedgång i deras intresse att låna av oss. Mot föregående år har utlåningen minskat med 40 procent cirka, säger Lars-Olov Söderström, som är vd vid Norrlandsfonden.

Han konstaterar också att företagen avvaktar med att genomföra planerade investeringar på grund av den ekonomiska oron, framför allt i Europa.

Samtidigt finns det flera stora företag i Norrlandslänen som går väldigt bra.

– De kan ju använda egna pengar för investeringar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".