Kommunstyrelsens arbetsutskott i Luleå har precis haft sammanträde. Foto: Sveriges Radio Norrbotten.
Luleå

Pensionsregel ändras

"Folk är ju irriterade"
1:44 min

Tidigare politiker ska inte kunna få betalt för att jobba via bolag åt Luleå kommun, samtidigt som de får pensionsersättning.

Efter att det upptäckts att den tidigare socialnämndsordföranden Leif Wikman har fått pengar från båda hållen, finns det nu ett förslag till tillägg i reglerna som ska förhindra liknande fall.

– Varje politiker som har visstidspension eller pension får tjäna två basbelopp om året, alltså drygt 80 000, utan att det dras av på pensionen. Och i det system som har varit har man kunnat ta denna ersättning till ett eget bolag som man bildar, och då sker det inget avdrag. Och nu sker det avdrag fullt ut, säger Karl Petersen (S) som är kommunalråd i Luleå.

Tillägget till reglerna som kommunchefen föreslagit, och som kommunstyrelsens arbetsutskott enats kring lyder så här:

"Ersättningar,exklusive kostnadsersättning, till företag för uppdrag, som utförs av förtroendevald som uppbär visstidspension, ska vid utbetalningstillfället jämställas med förvärvsinkomst"

Och om kommunfullmäktige antar förslaget på sitt nästa möte i september tror Karl Petersen inte att det finns risk för liknande problem i Luleå igen.

– I Luleå kommun kommer det nog inte att hända. Men det finns ju många andra kommuner som inte har ändrat det här eller som har det gamla systemet, säger han.

Leif Wikman jobbar fortfarande åt kommunen, men är numera timanställd vid stadsbyggnadskontoret året ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".