Foto: Arméns jägarbataljon/Försvarsmakten.
Flygkraschen i Kebnekaise

Norge kan få betala städning

Arbetet med att städa bort flygrester på Kebnekaise startade direkt efter regeringsbeslutet i förra veckan. Planen är att plocka ner så mycket skrot som möjligt innan vintern kommer.

– Försvaret bistår oss i städningen och de är redan igång på plats. För tillfället är det ett par helikoptrar och 10-12 man som jobbar med det hela, säger Per Sandberg i Statens fastighetsverk som är samordnare för insatsen vid Kebnekaise.

– Länsstyrelsen fortsätter att bistå oss, speciellt på miljösidan med att göra miljöundersökningar efter utsläpp i form av flygbränsle och oljor.

Vrakrester samlas ihop och flygs sen med helikopter till en uppsamlingsplats. Häromdan hade sex ton skrot samlats ihop, berättar Per Sandberg.

– I nästa skede är tanken att norska försvaret vill ta över det på sina sida, säger han.

Men det finns mycket rester kvar efter det norska Herculesplanet som kraschade i mitten av mars i år. Det innebär att arbetet inte blir klart i år.

– Efter olyckan kom det snöfall och en del har varit begravt i snön och säkert sjunkit ner under sommaren. Det här får vi räkna med att det kommer att fortsätta under åtminstone en säsong till. Kanske mer än så, säger Per Sandberg.

Vem som betalar för allt i slutändan är inte heller klart.

– Ja, initialt är det Sverige som betalar. Sedan blir det i nästa läge en diskussion med Norge så vitt jag vet, säger Per Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".