Anders Drugge, sektionschef för automatisk trafiksäkerhetskontroll, ATK, på Rikspolisstyrelsen i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Fartkameror skapar jobb

"Vi får föra diskussioner"
1:25 min

Trafikverket vill fördubbla antalet fartkameror i Sverige till år 2020, vilket kan ge nya jobb till Kiruna.

– På kort sikt, inom det närmaste året, innebär det ingen förändring eftersom etableringen påbörjas tidigast nästa höst. Fram till dess får vi föra diskussioner med Trafikverket om vad det kommer att innebära för oss. Det kan till exempel innebära att vi måste utöka vår utredningskapacitet, men det återstår att se, säger Anders Drugge som är sektionschef för enheten som ansvarar för landets alla fartkameror, Automatisk Trafiksäkerhetskontroll, ATK, i Kiruna.

Runt om i landet finns det 1 100 fartkameror och Trafikverket anser att det krävs drygt 2 000 kameror för att nå målet om en halvering av antalet döda i trafiken.

– Vi utvärderar hela tiden vår verksamhet och tittar på de alternativ som finns. ATK är ett komplement till annat trafiksäkerhetsarbete som bedrivs av Trafikverket, Transportstyrelsen och lokal polismyndighet. Nu tar vi ett steg ytterligare i att utöka ATK-verksamheten, säger Anders Drugge.

Idag jobbar det 65 personer inom enheten Automatisk Trafiksäkerhetskontroll, ATK, i Kiruna. De utreder cirka 230.000 ärenden per år.

– Det är svårt att säga exakt vad det här kommer att innebära. Min bedömning just nu är att vi har tillräckligt med lokaler för att klara av en ökning av vår utredningskapacitet, säger Anders Drugge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".