1 av 5
Foto: Scanpix.
2 av 5
3 av 5
Torbjörn Lidberg (S), kommunalråd Boden. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
4 av 5
Bosse Strömbäck (V), kommunalråd. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
5 av 5
Britt-Marie Loggert-Andrén (S), ordf utbildningsnämnden i Boden. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
BODEN

Äldres valfrihet stoppas

Tuffa besparingar ska få ordning på ekonomin
2:12 min

Idag presenterades förslag som ska få bukt med det kommunala budgetunderskottet i Bodens kommun. En åtgärd är att avskaffa systemet med valfrihet inom äldreomsorgen och hemtjänsten.

Förslaget om att avskaffa LOV, lagen om valfrihet inom äldreomsorgen och hemtjänsten, presenterades idag av kommunledningen i Boden vid en presskonferens då man lyfte fram den rapport som kommer att ligga till grund för de besparingar som ska göras. Det för att få en kommunal budget i balans 2013.

– En tuff åtgärd, säger kommunalrådet Bosse Strömbäck (V).

Men det räcker alltså inte för att systemet med valfrihet inom hemtjänsten ska få vara kvar i Boden om förslaget går igenom. Landets högsta ersättningsavgifter och ett system där man inte har en bestämd budgetram utan betalar vårdgivarna per utförd timme har gjort att kostnaderna skenat iväg.

Bara i år visar prognosen på ett budgetunderskott i Boden på 46 miljoner kronor om inga åtgärder vidtas. Att då avskaffa LOV ska enligt kommunalrådet Torbjörn Lidberg (S) dra in 30 miljoner kronor till kommunkassan. Idag uppvisar socialnämnden ett beräknat minus på 38 miljoner kronor.

Att brukarna inom hemtjänsten som valt en privat vårdgivare då kan tvingas återgå till kommunen om förslaget går igenom håller inte kommunalrådet och socialdemokraten Torbjörn Lidberg med om.

– Nej, vi har en bra hemtjänst i Bodens kommun, säger han.

Andra besparingsåtgärder som nämns är att göra barngrupperna större inom förskolan. Man övergår då från 16 till 17 platser per avdelning, samtidigt som även arbetssökandes barn räknas som heltider. 

Utredningen föreslår även att de kommunala dagbarnvårdarna ska avskaffas. Även utbildningsutbudet och lärartätheten vid Björknäsgymnasiet ska ses över. De ansvariga politikerna kan och vill dock inte uppge hur många eller om några lärartjänster kan komma att dras in.

Enligt kommunalråden Bosse Strömbäck (V) och Torbjörn Lidberg (S) kommer hela kommunen att påverkas då inga verksamheter är undantagna.

Kommunledningskontoret påverkas då två tjänster dras in där, liksom räddningstjänsten som förlorar en tjänst.

– Att inte vidta åtgärder skulle urholka kommunens ekonomi på sikt, säger Torbjörn Lidberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".