1 av 3
Alexandra Kumppani instruerar en anställd vid stadsbyggnaskontoret hur hon ska göra för att ta sig in i en smal dörr.
2 av 3
Anna Henriksson testar att vara rullstolsburen
3 av 3
Ullacarin Palm och Frida Wikström som testar att vara synskadad
Luleå

Blinda och rullstolsburna för en dag

Funktionshinder på statsbyggnadskontorer
1:24 min

För att planera bättre för människor med funktionshinder så får idag de anställda på stadsbyggnadskontoret på Luleå kommun prova vilka hinder en funktionsnedsatt kan ha.

Frida Wikström provade på att vara synskadad. Hon fick på sig ett par specialglasögon och skulle ta sig fram i korridoren med hjälp av en käpp:

– Det här är otroligt läskigt, nu är det något mjukt ivägen och jag vet inte vad det är, säger hon och är på väg att gå in i blomman som står placerad på golvet i korridoren.

Andra provade på hur det är att vara rullstolsburen, vilket visade sig inte är det lättaste. Att ta sin in mellan de smala dörrarna i kontoren, eller över en fingerad liten trottoarkant var stora hinder för de ovana rullstolsburna.

Anna Henriksson provade till och med på att göra ett besök på handikapptoaletten för att prova på om hon klarade att ta sig på toaletten.

– Jag klarade av det med mycket hjälp från andra, men jag hade inte klarat det själv säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".