En gruvprospektering mellan Kiruna och Kebnekaise. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio.
Norrbotten

Krav på gruvskatt

I år når sökandet efter malm i Sverige nya rekord. Många av de planerade nya gruvorna har utländska ägare och en stor del av vinstmiljarderna kan komma att försvinna utomlands. Nu kommer krav på att Sverige ska införa en särskild gruvskatt.

Gruvboomen har fått andra länder att införa en sådan gruvskatt för att få del av vinsterna från landets naturresurser.

Miljöpartiets ansvariga för mineralpolitik, riksdagsledamoten Jonas Eriksson, tycker att Sverige borde utreda en sådan skatt.

– Om omvärlden har högre skatter och Sverige betydligt lägre kan det leda till en form av rovdrift på svenska naturtillgångar och då är det viktigt att det helt enkelt inte är för billigt, säger han.

Aldrig förr har det lagts så mycket pengar på att leta malm i Sverige som i år. Det har skett en ökning med 14 procent jämfört med förra året, enligt analysföretaget Raw Materials Group, som gjort en studie av de 35 största prospekteringsföretagen.

Fynden de hittar är nästan gratis. Ersättningen till staten, förutom den vanliga bolagsskatten, är en halv promille. Förra året blev det 350 000 kronor.

– Mineralersättningen är väldigt låg och det räcker inte för att göra de insatser som krävs för att samhället ska kunna hantera den här expansionen, säger Jonas Eriksson.

Från gruvan som Luxemburgföretaget Northland Recources precis har kört igång i Pajala så kan det bli mellan en halv och en miljon kronor per år i mineralersättning till staten medan företaget räknar med att sälja järnmalm för några miljarder per år.

I forskningsinstitutet Fraser institutes årliga ranking ligger Sverige i toppskiktet som ett av de gruvvänligaste länderna i världen.

För att få del av gruvbolagens vinster införde Australien i somras en särskild gruvskatt på 30 procent och Finlands regering utreder just nu en sådan skatt.

Men det är inte aktuellt i Sverige, säger näringsminister Annie Lööf (C).

– Nej, det kan jag inte tänka mig, jag är otroligt stolt över de arbetstillfällen och den tillväxt som gruvbolagen i Sverige skapar, inte minst i Norrland. De betalar både skatt och en särskild mineralersättning och har dessutom skyldighet att ta kostnaderna när man återställer marken efter gruvdriften. Jag tycker att de har skyldigheter och betalar skatt som alla andra företag i Sverige, säger Annie Lööf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista