Centerpartiet i Norrbotten vill införa en särskild råvaruavgift för råvaror och energi som oförädlade förs ut från Norrbotten. Foto: Scanpix
Norrbotten

Centern vill ha råvaruavgift

Centerpartiet i Norrbotten vill inrätta en särskild råvaruavgift på råvaror och på energi som oförädlad förs ut från Norrbotten och andra råvaruproducerande områden.

Pengarna skulle användas till att utveckla näringslivet i regionen.

I ett uttalande från Centerpartiets distriktsråd i Överkalix i helgen, skriver Centern att mer av värdet från malmen, skogen och vattenkraften måste bli kvar i Norrbotten.

Centern vill också att regeringen tillsätter en utredning om hur utvecklingen ska bli långsiktigt hållbar.

I sitt uttalande skriver Centerpartiet i Norrbotten:

"Norrbotten har fantastiska möjligheter. Här finns stora inkomstbringande naturtillgångar och naturvärden som människor reser långväga ifrån för att få uppleva. Idag investeras det som kanske aldrig förr i nya gruvor i malmfälten och i östra Norrbotten. Det är något som starkt välkomnas av Centerpartiet.

Mer av värdet från malmen, skogen och vattenkraften måste dock bli kvar i Norrbotten. Det är inte långsiktigt hållbart att råvaror och energi i stor uträckning förs oförädlade ut ur länet.

En avgift på råvaror och energi som oförädlade förs ut från Norrbotten och andra råvaruproducerande områden måste kunna avsätts för näringslivsutveckling i regionen. Det skulle stimulera en ökad vidareförädling med produktion av metaller, sågverk och massafabriker.

Tyvärr visar erfarenheterna från utbyggnaden av vattenkraften att knappt något av värdet kommer de kommuner där kraften produceras till del. Därför anser Centerpartiet i Norrbotten att regeringen måste ta initiativ till en utredning för att ta fram förslag på hur en del av de värden som skapas kan bidra till ett breddat näringsliv och en långsiktigt hållbar utveckling av Norrbotten och andra råvaruproducerande regioner."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista