Regementschefen Olof Granander. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio.
NORRBOTTEN

Försvaret och företagen jobbar ihop

"Det är en win-win situation"
1:28 min

"Vi utvecklar din personal kostnadsfritt" står det på den broschyr Försvarsmakten kommer skicka ut för att locka arbetsgivare att skicka sina anställda ut i det militära.

Enligt lagen om viss försvarsmaktsanställning har man som anställd rätt att utbilda sig till militär. Tanken är att arbetsgivaren lånar ut sina anställda till försvaret som i sin tur utbildar dem helt kostnadsfritt.

– Ett upplägg som både försvarsmakten, arbetsgivaren och den anställda vinner på, säger Olof Granander, som är regementschef vid Norrbottens regemente I 19 i Boden.

Han konstaterar vidare att när Försvarsmakten gjort färdigt den reformering som de är mitt inne i just nu, så kommer det att finnas nästan 9 000 soldater och reservofficierare. Personer som tjänstgör ute i det civila samhället, men som då och då måste komma in och träna för att de ska kunna vara en del utav försvaret, utav riket. Systemet kallas för tidvis tjänstgörande gruppchefer, soldater och sjömän.

– De kommer att vara väldigt duktiga. På att ta hand om sig själva, jobba i grupp, svåra umbäranden, komma i rätt tid. Allt det som karaktäriserar en officier idag kommer även soldaten att kunna föra med sig ut i det civila näringslivet. Lik väl som att vi kommer få den civila kompetensen in i Försvarsmakten, säger Olof Granander.

Behövs det officierstyper ute på arbetsplatserna?

– Jag tror att en officier, eller en militär, har en ganska bra renommé åtminstone kring det här med ordning och reda. Rätt tid, rätt plats, och så vidare, säger Olof Granander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".