1 av 3
Många Kirunabor använder skjutbanorna som ligger nära stan. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 3
Rolf Kentää och Mats Haapaniemi betonar att skjutbanorna är viktiga för många Kirunabor. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
3 av 3
Skjutbanorna i Kiruna går en osäker framtid till mötes. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
KIRUNA

Osäker framtid för skyttet

1:10 min

Kiruna riskerar att bli utan skjutbanor till sommaren. Anledningen är att kommunen snart behöver marken som en del i stadsomvandlingen. Men fortfarande är det ingen som vet vart skjutområdet ska flyttas.

Kommunen vill bygga nya Kiruna där det idag finns flera skjutbanor och det börjar bli bråttom.

– Helst vill vi avveckla skjutbanan den här vintern, säger Eva Ekelund som är kommunens mark- och exploateringschef.

Men det finns ett problem. Ingen vet var de nya banorna ska byggas. Mats Haapaniemi i Kiruna jakt- och fiskeförening är orolig.

– Det är väl ett par tusen personer som direkt påverkas. Det skjuts in vapen till älgjakten och fågeljakt plus all vår tävlingsverksamhet, säger han.

Både kommunen och jakt- och fiskeföreningen har visserligen pekat ut det tidigare militära skjutfältet vid Kurravaaravägen, ungefär fyra kilometer från Kiruna, som ett lämpligt ställe. Men Gabna sameby som har både flyttled och betesmarker i området tycker annorlunda.

Bollen ligger nu hos länsstyrelsen.

Saknas det en skjutbana i Kiruna till sommaren är risken stor att folk provskjuter sina vapen lite här och var. Det menar Rolf Kenttä som är ordförande i föreningens jaktskyttesektion.

– Att folk skjuter runt stan och det är ju ingen bra utveckling, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista