Mai-Lis Hellénius är professor i allmänmedicin med inriktning mot förebyggande av hjärt- och kärlsjukdomar vid Karolinska Institutet. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Norrbotten

Fysisk aktivitet bromsar åldrande

4:31 min

De senaste forskningsrönen kring livsstilens och levnadsvanornas betydelse för hälsa och sjukdomsutveckling presenterades på en inspirationsdag, som landstinget samlade hundratals anställda till.

Vi blir allt mer stillasittande både privat och i arbetslivet - och det påverkar både hälsa och livslängd. Det är heller ingen hemlighet, att maten vi stoppar i oss, avgör hur vi mår och hur länge vi lever.

Idag samlade Landstinget hundratals anställda till en inspirationsdag med Mai-Lis Hellénius som är professor vid Karolinska institutet.

– Vi ska röra på oss mer till vardags, säger Mai-Lis Hellénius.

Maj Lis Hellenius recept är till exempel en rask promenad på en halvtimme varje dag - eller att vi ska ta oss till jobbet till fots eller på cykel.

Förr var jobben tunga och gav både styrka och rörelse. En paus behövdes för vila. Idag är allt fler jobb stillasittande. Pausen bör nu istället utnyttjas till att röra på sig.

– Nyaste rönen visar att till och med en kort benträckare har positiva hälsoeffekter. Men viktigast är att röra på sig så mycket som möjligt, för det motverkar och fördröjer de flesta av våra stora folksjukdomar, säger Mai-Lis Hellenius.

– Huvudet är vaket dygnet runt, vi är uppkopplade på nätet, men kroppen är i soffan, säger hon som exempel på  den nya livsstilen..

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista