1 av 2
Ett av SAS flygplan görs klart för start. Foto: Scanpix.
2 av 2
Tony Järlström i Progressum i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
KIRUNA

Staten får inte riskera flygtrafiken

1:30 min

Företrädare för Kirunas kommun och näringsliv träffar infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd (M) idag för att förklara hur viktig flygtrafiken är för Kiruna.

En av de som rest ner till huvudstaden för att träffa det statsråd som är ansvarig för flygtrafiken är Tony Järlström, vd i näringslivsbolaget Progressum.

– Kiruna är en ö omgiven av landmassor. Med tanke på den starka tillväxt vi har så är det absolut nödvändigt för Kiruna och hela Sverige att vi har en fungerande och trygg flygtrafik, säger han.

Förutom Progressum är också Kiruna Lappland, kommunen, LKAB och Icehotel representerat på mötet.

– Vi är nöjda med att SAS hittade en lösning tillsammans med facken, för det förutsätter en långsiktig finansiering. Men vi vet också att man diskuterar en eventuell framtida försäljning och SAS som till största delen ägs av svenska staten måste vid en eventuell försäljning ta hänsyn till och ha förståelse för den betydelse ett tryggt och säkert flyg har för Kiruna, säger Tony Järlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista