Förbättrat för att öringen ska kunna vandra. Foto: Trafikverket.
Kiruna

Sänkt hastighet för fisk

Trafikverket förbättrar vattenflödet i Äijäjoki så att öring lättare kan ta sig uppströms.

I närheten av Vittangi där E45 korsar Äijäjoki har vattenflödet genom trummorna tidigare haft en hastighet som gjort att trummorna varit ett vandringshinder för fisk.

Därför har Trafikverket genomfört en så kallad trösklingsåtgärd som sänker vattenhastigheten och förbättrar möjligheterna för fisk att vandra genom trummorna.

Tröskling genomförs för att förändra flödet i vattendrag och bygga bort hinder för till exempel vandrande fisk. Trafikverket har lagt ut sten och grus i Äijäjokis älvfåra och anpassat storlek, mängd och nivå på detta till de naturliga trösklar som redan finns i vattendraget.

Platsen för åtgärden ligger cirka 15 kilometer väster om Vittangi där älven passerar E45. Tre trummor i betongmaterial leder där vattnet under vägen. Det var när länsstyrelsen inventerade trummorna 2011 som man upptäckte att flödet var för dubbelt så högt, mot gränsvärdet, för att för att fisken ska vandra uppströms.

Trafikverket ska nu kontrollera funktionen på trösklarna under vår, sommar och höst 2013. Förhoppningsvis kan åtgärderna leda till att fisk återigen kan vandra uppströms i vattendraget för lek och att andra organismer i jokken utvecklas på ett naturligt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".