Landstingshuset i Luleå. Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio.
LANDSTINGET

Nu blir vården avgiftsfri

Alla patientavgifter för unga upp till och med 19 år tas bort i Norrbotten. I dag får barn och ungdomar betala 270 kronor för besök under jourtid, alltså under kvällar nätter och helger.

Förslaget om gratisvård för barn och ungdomar läggs fram av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet under det landstingsfullmäktige som hålls i Luleå imorgon och på torsdag. Enligt de ansvariga finns det också en klar majoritet för förslaget.

– Vi gör det här för vi ser att en del barnfamiljer har det svårt ekonomiskt i dag och kanske till och med avstår att besöka jouren med barnet eftersom det är en avgift på 270 kronor på jourtid. På andra tider är det redan gratis, säger Maria Burström (S), som är ledamot i landstingsfullmäktige.

Under all övrig tid är vården sedan tidigare avgiftsfri. Efter nyår blir det även gratis för barn och ungdomar upp till 19 år att besöka sjukvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".