1 av 5
Colin Henderson. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
2 av 5
Colin Henderson. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
3 av 5
Colin Henderson. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
4 av 5
Sofia Lindvall. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
5 av 5
Colin Henderson och Sofia Lindvall. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
Boden

En flygtur bland träden

1:36 min

En 300 meter lång zipline uppe bland trädtopparna i Harads håller just på att teståkas inför premiären som väntas inom kort. Linbanan ligger intill trädhotellet och bakom den nya attraktionen finns en entusiastisk amerikan.

– Du kunde ha åkt mycket fortare om du hade velat. Lutat dig tillbaka, krupit ihop som en köttbulle, säger amerikanen Colin Henderson.

Känslan ska vara att man flyger mellan träden. I symbios med naturen. I verkligheten är man fastspänd i en sele och färdas fram längs en vajer mellan sex olika plattformar. Tio meter ovanför marken. Jag fryser lite och det tar lite tid innan jag spänts fast i alla selar men Colin Henderson fryser nog än mer.

– Vi har varit fyra personer här uppe under två och en halv månad och byggt. Det har varit kallt. Jag bor på Hawaii så det har varit väldigt kallt.

Vid varje åktur medverkar två specialutbildade guider som ser till att allt går rätt till. Jag behöver inte tänka på nåt annat än att hålla huvudet kallt när jag vinchas upp till den första plattformen. För det är det som är det unika med ziplinen i Harads, allt händer uppe i träden. Sofia Lindvall kommer vara huvudguide när allt rullar igång.

– Alltså det är jättehäftigt, det är det faktiskt. Första gången jag kom upp där, och jag är ändå ganska van vid höjder eftersom jag jobbat som stuntman gansla länge, och första gången jag kom upp ville jag bara ställa mig och krama om trädet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista