Jens Thoms Ivarsson och Ludvig Nilsson ser fram emot Snöfestivalen i Kiruna i januari. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Snöskulpturtävling gör comeback

"Den är viktig"
1:24 min

I januari är det dags för Snöfestivalen i Kiruna igen och den stora nyheten är att den internationella snöskulpturtävlingen är tillbaka på festivalen.

– Det har varit ett mål att lyfta tillbaka tävlingen i festivalen sedan vi tog över arrangemanget. Jag tycker att den är viktig eftersom att den är otroligt speciell, säger Ludvig Nilsson som är projektledare för Snöfestivalen i januari .

Det var några år sen sist, men nu ska deltagare från olika länder tävla i vem som kan göra den snyggaste snöskulpturen. De tävlande kommer bland annat från Mexico, Ryssland och Tyskland.

Men det händer förstås fler saker under festivalen. Det blir till exempel renrace och olika utställningar. Det är andra gången som Tusen toner arrangerar festivalen och projektledare Ludvig Nilsson tror att festivalen kan bli större.

– Vi hoppas att den ska växa för varje år. Det är vårt mål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".