Författaren Katarina Kieri. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
LULEÅ

Prisad författare vann ännu ett pris

0:51 min

Författaren Katarina Kieri har vikt höstens onsdagar för fina prisutdelningar. I eftermiddag får hon Norrbottensakademiens konstnärspris och så sent som för en vecka sedan fick hon ta emot Astrid Lindgrens pris.

-- Priserna betyder bekräftelse för hela mitt författarskap. Dessutom betyder det pengar som är tid att skriva. Det betyder mycket för mig att få de här priserna, konstaterar författaren på besök i sin gamla hemstad Luleå för att ta emot Norrbottensakademiens pris i Stadshotellets festivitetssal.

Sitt gamla län ser hon nu med nya ögon. Numer är Katarina Kieri bosatt i Norrtälje.

– När jag tänker på Norrbotten tänker jag på korsdrag. Det här är ett län som genomströmmas av språk och människor och kulturer. Möjligtvis att det också finns en försiktighet, som kan uppfattas som en avoghet eller ett icke-välkomnande.Var det kommer ifrån, det grunnar jag mycket på, säger Katarina Kieri.

Just nu arbetar hon med en roman för vuxna.

– Det är i ett känsligt stadium, men jag kan avslöja att den utspelar sig i en stad lik Luleå, säger hon.

Många av hennes böcker utspelar sig i Norrbotten, men i icke namngivna byar och städer.

– Jag har ibland försökt att skriva ut namnet på staden där boken utspelar sig mer exakt, men för mig punkterar det magin, avslutar Katarina Kieri.

Astrid Lindgrens pris på 50 000 kronor fick ta emot från bokförlaget Rabén och Sjögren, som instiftade priset den 14 november 1967 på Astrids 60-årsdag.

Katarina Kieri fick motta priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen med motiveringen:

”Katarina Kieri lyckas skriva lika starkt och träffande för alla åldrar. I ungdomsromanerna är spänningen påtaglig, den lurar i undertexten och i relationerna. Hon lyckas alltid hålla på hemligheten och läsaren drivs vidare, djupare in mot själva brännpunkten. Genom precisa iakttagelser av till synes små detaljer skriver Kieri fram stort drama, livsavgörande händelser och psykologiskt skarpa porträtt. Också i böckerna för yngre barn finns en fin psykologisk blick och dilemman skildras ur ett strikt barnperspektiv med subtil humor och stor värme.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista